לחצן מצוקה – איך הוא עובד? ואילו חידושים יש בתחום?

אנחנו מוקפים בפיתוחים, חלקם מגלמים בתוכם את מיטב הטכנולוגיה, שעשויים להציל חיים. לחצן מצוקה בהחלט משתייך לקטגוריהלחצן מצוקה הזו, כך שמדובר בפריט חובה עבור קשישים הסובלים מבעיות תפקודיות או ממחלות המעמידות אותם בפני סיכון מוחשי (יש שיטענו שגם עבור כל אדם מבוגר באשר הוא).
בתנאים האלה, לא מפתיע מדוע לחצני מצוקה נמצאים במרבית הבתים של האוכלוסייה המבוגרת, והפכו לפריט חובה במוסדות המיועדים לגיל הזהב דוגמת בתי אבות ומוסדות לדיור מוגן.

מה תפקידו לחצן מצוקה? ואיך הוא עובד?

לחצן מצוקה, כשמו כן הוא, מיועד להזעיק את גורמי ההצלה השונים – מגן דוד אדום, משטרה, מכבי אש, מוקד רפואי וכן הלאה – במקרי חירום. חלק גדול מהמצבים האלו הם רפואיים במהותם, למשל נפילה, תסמינים בריאותיים חמורים וכן הלאה. אולם אפשר להשתמש בלחצנים גם במצבים בטיחותיים, דוגמת תקיפה או פריצה לבית. למרבה הצער, הנתונים מראים שמעשים דוגמת אלו נפוצים כיום במיוחד בקרב קשישים, קשישים סיעודיים ובעלי מוגבלויות פיזיות.

העיקרון המרכזי הוא שהלחצנים אמורים להזעיק את הגורמים הרלוונטיים בצורה מהירה ומיידית, מבלי שיש צורך בחיוג מספר הטלפון, חיפוש של המספרים המתאימים וכן הלאה. ההנחה היא שבמצבים רפואיים חמורים, ובעיקר כאשר מדובר באוכלוסייה רגישה דוגמת אנשים מבוגרים, כל שנייה חשובה ועשויה להיות לעיתים ההבדל בין חיים ומוות.

בנוסף, ייתכן מצב בו האדם יתקשה בעת מצוקה לחשוב בצורה רציונלית על הצעדים הנדרשים לצורך הצלתו ,כך שלחיצה פשוטה על כפתור עשויה לספק לו את ההצלה הנדרשת.

יש יותר מסוג אחד של לחצן מצוקה

חלק מהלחצנים המוצעים כיום כוללים כמה כפתורים, אשר כל אחד מהם מזעיק גורם אחר. לחצנים אחרים מאפשרים חיבור לאותו מוקד, שעל פי דפוסי הבעיה יתאים את הגורם שיספק את ההצלה הנדרשת. לדוגמה, הזעקה של רופא או אפילו מגן דוד אדום כאשר האדם פונה בגין בעיה רפואית שאינה דורשת דיחוי. יש לחצנים שיוצרים קשר באופן אוטומטי גם עם משפחתו של האדם המבוגר בעת הפעלה שלהם.

כדי שלחצן מצוקה יוכל לעשות את עבודתו נאמנה, חשוב שהוא יהיה במקום נגיש וזמין לאדם המבוגר. ניתן למצוא כיום לחצנים לבישים, אותם יכול המבוגר למעשה למקם על פרק כף היד שלו או בכל מקום אחר המאפשר גישה מהירה בעת הצורך. יש לחצנים אותם אפשר להפעיל באמצעות שלט ייעודי או אפילו אפליקציה בטלפון הסלולרי, מה שיתאים לקשישים אשר מחוברים לאמצעי התקשורת המתקדמים המוצעים כיום.

יש כיום לחצני מצוקה מתקדמים אשר לוקחים חלק מהותי בניטור ובאבחון מצבו של האדם המחובר אליהם. כאשר המנויים הם בעלי מכשירי ניטור אחרים, למשל מכשירים למדידת לחץ דם או המשקל, אפשר להעביר באמצעות לחצן מצוקה את המדדים הרלוונטיים למוקד הרפואי. יכול מאוד להיות שהנתונים האלו ישפיעו על הסיוע וימקסמו את הטיפול שהאדם מקבל.

עומדים לרכוש לחצן מצוקה? – זה מה שחשוב לבדוק לפני הכול

על מנת שלחצני המצוקה יוכלו לבצע את עבודתם, חשוב כמובן שיהיה אפשר להפעיל אותם ולקבל מענה בכל רגע נתון – ידוע הרי שתאונות או פגיעות עלולות להתרחש בכל שנייה. כאשר פונים לחברה המספקת לחצן מצוקה, יש לראות את ההתחייבות שלה לגבי התפעול שלו. אם הלחצן מבוסס על פנייה למוקד רפואי, הכרחי שמוקד זה יהיה פעיל 365 ימים בשנה, 24 שעות ביממה.

מבחינה כלכלית, יש שיגידו שהעלויות של לחצן מצוקה בטלות בשישים אל מול האפשרות שלו להציל חיים. עם זאת חשוב לדעת שאפשר בחלק מהמקרים לממן אחוזים נכבדים מעלות לחצני המצוקה. הדוגמה המובהקת היא זכאי גמלת סיעוד, שחלק מהזכויות שלהם הם ללחצן מצוקה. ישנן דרכים אחרות לקבל את הסבסוד, למשל באמצעות הקרן לניצולי השואה או קרן ייעודית שקמה עבור משפחות שכולות.

 

אולי יעניין אוצך גם:

גמלת סיעוד רמה 1 – אלו הזכויות להם זכאים מי שצבר 2.5-3 נקודות במבחן התפקוד

פוליסת ביטוח סיעודי – מה ההבדלים בין פיצוי לבין שיפוי?


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715451

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר