מהי ועדה רפואית?
ועדה רפואית היא הגוף שאמון על קביעת אחוזי הנכות מהם סובל הנבדק. הועדה מורכבת ממספר אנשי מקצוע בהתאם לצורך כאשר איש המפתח היושב בוועדה הוא רופא המתמחה בתחום רפואי ספציפי בהתאם לתלונות הנבדק. במקרים מסוימים בהם הנבדק מתלונן על מספר ליקויים, ייתכן מאוד והוועדה תהיה מורכבת ממספר רופאים מומחים.
חשוב להבין כי הגדרה של אדם כסיעודי אינה ניתנת על ידי ועדה רפואית אלא על ידי בוחנים מטעם המוסד לביטוח לאומי שמגיעים לביתו של האדם ובוחנים אותו לפי מבחן ADL שמעריך את רמת התפקוד הבסיסית של החולים בביצוע פעילויות יומיומיות כמו התלבשות והתפשטות, קימה מישיבה או משכיבה, הכנת אוכל או נטילת תרופות.
עם זאת, במקרים מסוימים אדם יכול לסבול במקביל ממחלה שתזכה אותו באחוזי נכות וממצב סיעודי. אדם כזה נקרא חולה סיעודי מורכב. על מנת לקבוע האם אדם הוא חולה סיעודי מורכב, ישנו צורך שיעמוד בפני ועדה רפואית.
מי הוא חולה סיעודי מורכב?
חולה סיעודי מורכב הוא אדם אשר בנוסף לכך שהוגדר כאדם סיעודי מתקיים אצלו מצב אחד או יותר מהמצבים הבאים:
- מצב רפואי שאינו יציב שבעטיו הוא נזקק להשגחה מתמדת או טיפול מתמיד אך חרף זאת אינו נזקק לאשפוז.
- מחלה ממאירה שדורשת טיפול פעיל כמו רדיותרפיה או כימותרפיה.
- פצע לחץ בדרגה שלוש לפחות.
- צורך בדיאליזה מכל סוג שהוא (פריטונאלית או המודיאליזה).
- צורך בעירוי ורידי של תרופות או נוזלים לאורך זמן ממושך.
- בעיות במערכת הנשימה שמצריכות טיפול רפואי או סיעודי באופן קבוע, הנשמה מכשירנית או טיפול שכרוך בעומס טיפולי גבוה.
- מחלה מסוימת שמצריכה מהחולה לעבור עירוי דם בתדירות שעולה על פעם אחת מדי חודש.
מהו תפקיד הוועדה?
תפקיד הוועדה הרפואית הוא לבדוק את הנבדק ולתרגם את התסמינים ואת מצבו הרפואי לאחוזי נכות רפואית. התרגום מתבצע לפי ספר המבחנים של תקנות הביטוח הלאומי ומכיל עשרה פרקים שמחולקים לפי מערכות הגוף השונות.
לפני ההופעה בפני הוועדה יש להמציא את כל המסמכים הרפואיים ולדאוג שיגיעו לידי הבודקים על מנת שיוכלו להתכונן לבדיקה. במהלך ההופעה לפני הוועדה צריך הנבדק לשטוח את טענותיו בפני חברי הוועדה תוך שהוא מציג את הבעיות מהן הוא סובל באופן תמציתי וברור.
זמנה של הוועדה מוגבל ולכן חשוב מאוד לשמור על מיקוד ולציין רק את הבעיות הנוכחיות ולא את מחלות העבר שאינן רלוונטיות לחברי הוועדה.
אל מעמד הוועדה ניתן להגיע לבד אך בהחלט ניתן להגיע אליה בליווי של עורך דין, בן משפחה, מתרגם ועוד. במקרים בהם הנבדק מתקשה להציג את בעיותיו בהחלט ניתן לאשר מצב שבו המלווה שלו יתקשר עם חברי הוועדה במקומו.
לפי מה נקבעת דרגת הנכות או אחוזי הנכות?
ישנם שלושה פרמטרים לפיהם נקבעים אחוזי הנכות של הנבדק: הבדיקה הגופנית שנערכת במעמד הוועדה, התלונות שמציג החולה והמסמכים הרפואיים שהביא לידי הוועדה. בסופו של דבר קצבת הסיעוד וגמלת הסיעוד ייקבעו הן בהתאם להחלטת הוועדה והן בהתאם למצב הסיעודי של הנבדק.
לפעמים קורה שהרופא המומחה יחליט כי אין בידיו די מידע על מנת לקבוע את אחוזי הנכות. במקרים כאלו יבקש הרופא מהנבדק להביא לידיו מסמכים נוספים או לעבור בדיקות רפואיות נוספות.
ערעור על החלטות הוועדה
במידה והחלטות הוועדה לא השביעו את רצונו של הנבדק בהחלט ניתן להגיש ערעור על החלטות אלו תוך שלושים יום ממועד מסירת ההחלטות לידי הנבדק לוועדת הערעורים.
וועדת הערעורים מורכבת משלושה רופאים שתפקידם לבחון את פרטי המקרה ולהחליט האם לקבל את הערעור או לדחות אותו.